Christopher Robertson Co-founder and R&D Director, Nicklas Jungberg Co-founder and Partner, Maria Tegman Co-founder and Marketing Director

Sproud

Sproud grundades 2018 av en grupp entreprenörer baserade i Malmö; en progressiv stad i en region där mat-, hälso- och livsstilstrender skapas. Våra grundare har flera årtiondes arbetslivserfarenhet inom livsmedelsbranschen där de tagit fram innovativa livsmedel. De har även en gemensam passion för hållbara livsmedel. Sedan 2018 hittar du Sproud i både livsmedelsbutiker, på E-handeln, samt på caféer och restauranger i Sverige och Norden.

Idag säljs Sproud i mer än 30 länder över hela världen, där ibland våra nyckelmarknader USA och Storbritannien. Sproud har sitt huvudkontor i Malmö, men även i London och Los Angeles. Även produktion har satts upp i både Nordamerika och Storbritannien för att producera nära nyckelmarknaderna där den största andelen av våra konsumenter finns. Sproud styrs av starka hållbarhetsvärderingar och arbetar mot en tydlig vision – att få fler att ta enkla och hållbara beslut; att upptäcka THE ALTERNATIVE.

Bland Sprouds investerare finns Londonbaserade VGC Partners, som specialiserar sig på innovativa tillväxtbolag; det Sverigebaserade Dream Beverage Group; och Findeln Holding, som är ett Malmöbaserat familjeägt investmentbolag där Sprouds medgrundare Nicklas Jungberg är majoritetsägare.

På bilden syns våra grundare R&D Director Christopher Robertson, Huvudinvesterare Nicklas Jungberg och Marketing Director, Maria Tegman

ÄRTAN

VÅR SUPERHJÄLTE

DEN IDEALA KÄLLAN FÖR HÅLLBARA PROTEINER
Ärtan är rika på proteiner och innehåller många av de essentiella aminosyrorna. Ärtproteinet har många fantastiska egenskaper där ibland dess skummande effekt och som skapar den krämiga strukturen i Sproud produkter - Krämig som ***K.

HÅLLBART JORDBRUK
Ärtplantan har den otroliga förmågan att fixera atmosfäriskt kväve till jorden genom sitt symbiotiska förhållande till jordburna bakterier. De kvävefixerande egenskaperna
minskar inte bara kvävet i atmosfären, utan öka även jordens bördighet, och förmåga att bevarande vatten. Ärtplatan kräver mindre vatten, mark och energi än andra grödor som exempelvis spannmål. Ärtplantan boostar inte bara sin egen
tillväxt utan även andra grödor som odlas på samma mark efter ärtan. Genom att alternera ärtodling med andra grödor går det att öka skörden av alla grödor på samma gång som man minskar energianvändningen med upp till 25% under många år framöver. Detta på grund av minskad användning av handelsgödsel.

ALLROUND SUPERHJÄLTE
Protein- och näringsrik. Odlas i olika varianter i olika klimat över hela världen. Minska atmosfäriskt kväve. Reducerar användningen av icke-förnybar energi och handelsgödsling. Förbättrar jordens bördighet och ökar produktiviteten för jordbruksmarken. Främjar jordbrukets och jordmånens biologiska mångfald. Hjälper till att hålla skadliga skadedjur och sjukdomar i schack.

 Vad mer kan du önska av vår SUPERHJÄLTE?

PRODUKTEN

100% VEGAN 100% PEA POWER

Vår historia grundades i upptäckten av den gula ärtan och den rena styrkan i dess ärtprotein.

Vår hjälteingrediens är hållbar och genomgående god och bra för dig. Med en rad olika miljömässiga- och hälsofördelar som lämnar Sproud andra komjölk och växtbaserade mjölkalternativ långt bakom sig. Men viktigast av allt, de är TASTY AS ***K.

GOTTGÖRANDE FÖR DIG GOTTGÖRANDE FÖR PLANENTEN
Vi erbjuder naturliga produkter av högsta kvalitet. Vårt innovationsteam har arbetat hårt för att skapa produkter av noggrant utvalda växtbaserade, regionalt odlade, råvaror av högsta kvalitet. Våra produkter är rika på protein. Vi använder växtbaserade oljor med hög andel av de hälsosamma omättade fettsyrorna, såsom omega tre och sex.

Sproud erbjuder produkter som inte innehåller något socker eller sötningsmedel samt produkter med låg sockerhalt. Vi är väldigt stolta över att vara certifierade av SUGARWISE. På så vis kan vi försäkra våra konsumenter om att våra produkter är ett bra val för att minska det dagliga sockerintaget och minska mängden dolda sockerarter.

Sprouds växtbaserade dryck, näringsrika och utsökt goda, är berikade med vitaminer och mineraler. Vitaminerna och mineralerna extraheras från veganska resurser, för din och planetens skull.

WE ARE (S)PROUD
Vi är stolta att kunna erbjuda er veganska och hälsosamma produkter för alla, oberoende av kostbehov, hälsoproblem eller sjukdomar. Fri från nötter, mejeriprodukter, gluten och soja.

Utan att offra den fantastiska smaken är Sproud DET hållbara alternativet för hela familjen.

JOIN THE ALT REVOLUTION. BE A CHANGE-MAKER #BESPROUD

THE
PROCESS

the process

1. hållbara gröda

Våra gula ärtor odlas och skördas i på sensommaren av våra bönder i Frankrike. Ärtorna torkas och deras yttersta tas bort, kvar finns den torkade tvådelade gula ärtan.

2. Källan av kraft

Vårt fantastiska ärtprotein är isolerat i anläggningar i närheten av de fält där ärtorna har odlats. På så vi kan vi bevara högsta kvalitet på våra ärtor samtidigt som vi reducerar vår klimatpåverkan genom att minimera transporter av färska grödor. Ärtproteinet extraheras med hjälp av en patenterad teknik som bevarar alla de fantastiska egenskaper och kvaliteter vi önskar av vårt protein. Ärtproteinet transporteras som tort pulver till vår produktionsanläggning i Tingsryd i södra Sverige.

3. Den goda insidan

I vår produktionsanläggning blandas ärtprotein med övriga ingredienser som tillsammans skapar Sproud ärtdryck. Produkterna packas med hjälp av aseptisk förpackningsteknik för att ge en lång hållbarhet. Vi har även en produktionsanläggning i Kanada som försörjer Nordamerika med Sproud tillverkade på kanadensiska gula ärtor.

4. Påväg till dig

Produktionsanläggningen I Tyingsryd försörjer främst Sverige men även övriga Europa med Sproud, näringsrika och utsökt goda. De aseptiska förpackningarna tillåter produkterna att transporteras och förvaras i rumstemperatur i upp till ett år eller fram till det att förpackningen öppnats. Sproud behöver därför inte fraktas kylt eller stå i kylen i butik. Klimatvänligt!

Frequently Asked Questions

Our yellow split peas require much less land and water than dairy, soy, nuts and oats, especially in relation to the amount of macronutrients they provide, in particular protein. In numbers, our peas need 10% less water than cereals (like oats and wheat) and 6x less water than cows. And you won’t find us in the fridge at your local store, reducing our carbon footprint by a further 30%.

Sproud is tastier, healthier and more sustainable than other alt milks. But don't take our word for it, try it for yourself.

We're in the midst of a climate emergency. Sproud's stripes are the warning sign that it’s time to make a change for good and switch to plant-based alternatives. Plus they look cool AF.

We grow our peas in France for our European market, and Canada for our North American market. The peas are cultivated and harvested close to the production sites, where the pea protein is isolated from the rest of the pea. (The rest of the pea is used to produce other food products, nothing goes to waste). By harvesting close to where they’re grown, we can ensure the protein maintains its potency and quality, while reducing unnecessary transportation emissions. Full disclosure: this isn't perfect yet, in the future we'd love to provide locally produced Sproud products with regionally sourced peas across all our markets, and we’re working on it.

No. Sproud looks and tastes just like dairy milk. Rather than green garden peas, Sproud is made from the yellow split pea. Thanks to its high protein content (20 - 25%), its neutral taste, its smooth and milky texture, and its ability to blend, froth and foam, our pea power makes Sproud The alternative.

Definitely. Sproud is for everyone. As it's lactose, nut, soy and gluten free, it's the alt milk for all the family, and ideal for those with allergies.

Yes. Our drinks are packaged in environmentally friendly Tetra Paks, which are made with mainly renewable materials that can be recycled. You'll need to refer to your local guidelines to learn more about how.

Unopened packs of Sproud can be kept in the cupboard for up to 365 days. Once opened, refrigerate and consume within 7 days.