SUNT LIV: DINA 8 VIKTIGASTE NYCKLAR

Article By Natalie Fresia

Jan 23, 2022

Ett sunt liv är ett liv där du mår bra inifrån och ut. Att leva ett sunt liv innebär att du gör hälsosammare val vad gäller kost, träning och livsstil. Vi på Sproud har listat våra viktigaste nycklar till ett sunt och hälsosamt liv.

 

 1. Träna för att leva längre - och bättre!
  Att motionera är bland det viktigaste som finns för vår kropp. Flera studier visar på att kontinuerlig fysisk aktivitet inte bara gynnar vårt humör och kondition, utan det visar även på att vissa delar av hjärnan växer av motion! Med träning och motion minskar du risken för många sjukdomar, så som demens och hjärtinfarkter. Träning är alltså din bästa vän om du vill frigöra dopaminer, endorfiner och samtidigt gynna din kropp och din kompis innanför pannbenet.
 2. Lär dig att hantera din stress!
  Vi lever idag i ett samhälle där mailen ska besvaras så snabbt som möjligt, sociala medier ska uppdateras och pressen på prestation är högre än någonsin. Lär dig att känna igen dina stressymptom och hitta ditt sätt att minska stressen. Detta kan du göra genom meditation, yoga eller kanske till och med genom att pussla? Testa dig fram och hitta ditt sätt att minska din stress.
 3. Sov gott!
  Enklare sagt än gjort, eller hur? Forskning visar på att ju bättre vi sover, desto bättre återhämtar sig kroppen. Dåliga sömnvanor ökar risken för bland annat hjärtsjukdomar och övervikt. Tränar du mycket är det extra viktigt att sova tillräckligt så att musklerna hinner återhämta sig.
 4. Få i dig tillräckligt med näring!
  Att äta en balanserad och näringsrik kost innebär att du bör äta mycket frukt och grönt för att få i dig alla vitaminer och mineraler du behöver. Du bör också stoppa i dig protein, vilken typ av protein du stoppar i dig väljer du själv, men det bör vara ett fullvärdigt protein och helst inte rött kött, eftersom att det påverkar ditt kolesterolvärde och har en negativ påverkan på hjärta och kärl.
 5. Ett gott skratt förlänger livet!
  Ja, du vet, den gamla klyschan… men den stämmer! Att skratta frigör endorfiner och dopaminer. Att skratta gör att du känner dig lycklig, och vem vill inte känna så?
 6. Var din egen bästa vän!
  Var snäll mot dig själv! Bygg upp en god självkänsla och ett gott självförtroende. Börja dagen med att skriva ner tre positiva egenskaper hos dig själv. Avsluta dagen med att skriva ner tre saker du har gjort bra idag.
 7. Skaffa dig en bra arbetsplats!
  Att ha en bra arbetsplats gör att du känner dig trygg och bekväm i ditt arbete. Försök också att säga nej till de uppgifter du verkligen inte hinner med, eller låt de vänta tills du har tid. En välmående medarbetare är bättre än en utbränd.
 8. Stay positive!
  Med ett positivt mindset tar du dig mycket längre i livet. Lev med inställningen att du klarar de utmaningar du ställs inför!

Related
Articles

Get inspired with out Sproud recipes.

View MoreMore

Join Our Community