FRAMTIDSÄTARE – SÅ BLIR DU EN AV OSS

Article By Natalie Fresia

Jan 24, 2022

I dagarna uppmärksammades en stor matutställning på Spritmuseum i Stockholm. Utställningen handlar om framtidens mat – vad kommer att finnas på vår tallrik? Utifrån visioner, hälsotrender och klimatsmart mat tar utställningen form.

Vi på Sproud vill vara med att leda en förändring i kosthållning för en bättre miljö, det har undgått få. Men vad är det egentligen för förändringar som behöver ske för att miljön ska ta så lite skada som möjligt? Vi pratar ofta om en växtbaserad kost och att byta ut de animalistiska proteinen mot växt -och baljbaserade alternativ som har en minimal påverkan på miljön.

Idag finns det en stark medvetenhet kring kost och miljö och människor tar större ansvar för sin miljöpåverkan än någonsin. Den hälsotrend som råder har tillsammans med visioner och studier mynnat ut i en utställning om hur kosttrenderna sett ut – och hur de med all sannolikhet kommer att se ut. Kommer vårt framtida protein att hämtas från växter och insekter? Mycket talar för det.

Vägen till att ha insekter på tallriken känns kanske lång, och för många är det inte ett alternativ. Så vi på Sproud har istället listat upp vad du kan göra här och nu för att ta dina första steg mot att bli en Framtidsätare – och i alla fall en miljöhjälte:

Minska ditt matsvinn – att planera dina måltider och göra matlådor minskar matsvinnet vilket i sin tur också minskar miljöpåverkan.

Bäst-före-datum är inte alltid dåligt! – Att använda e-handlare som mat.se är både bra för att minska matsvinnet, spara på miljön och på din plånbok! Hos mat.se hittar du produkter som antingen har en utgående design eller ett kort datum – men det innebär inte att produkterna är oätbara. Testa själv!

Börja äta mer grönt! – En vegansk och växtbaserad kost är nyckeln till en grönare värld, det är sen gammalt.

Variera din kost – Vi vet att alla inte vill byta ut söndagssteken mot griljerad kålrot, och det är okej! Vi uppmanar dock alla till att våga experimentera och prova sig fram. Vem vet – du kanske faller pladask för Oumph eller vegetariska linsgrytor?

Related
Articles

Get inspired with out Sproud recipes.

View MoreMore

Join Our Community