7 veganska alternativ att byta till

Article By Natalie Fresia

Jan 24, 2022

(Artikel från FoodTribe)

Här nedan följer en artikel från våra vänner på Foodtribe om veganska alternativ att byta till när man går från icke-vegan till vegan. En av de största utmaningarna med att prova på livet som vegan är att bryta sina egna normer kring matvanor, och det kan kännas svårt att göra förändringar i sin kost - trots allt så handlar det oftast om att byta till produkter med ingredienser som man i princip står helt främmande inför. Men misströsta inte - det finns gott om alternativ, vilket alltså denna artikeln går igenom - trevlig läsning!

Den 1 november inföll World Vegan Day, som är starten på World Vegan Month. (Varje januari sparkar också Veganuary igång, så det finns många tillfällen att testa på veganlivet, Sprouds anm.) Vare sig du planerar att bli vegan över en dag, en månad eller på heltid – här listas några ingredienser som det är lätt att byta till.

BYT KOMJÖLK MOT ÄRTMJÖLK

Det finns många alternativ till mjölk på marknaden numera. Om du letar efter en produkt som beter sig som komjölk men är 100% vegansk, har högt proteininnehåll och lågt koldioxidavtryck, så kan ärtmjölk vara något för dig. 

Sprouds mjölk skapades i Malmö i södra Sverige och är gjort på protein från torkade gula ärtor. De odlas i Europa där proteinet också extraheras. Processen är fri från kemikalier. Och innan du frågar – nej, den är varken klargrön eller smakar som ärtor!

BYT HONUNG MOT LÖNNSIRAP, DADELSIRAP ELLER KOKOSNEKTAR

Att honung inte är veganskt kommer som en överraskning för vissa, men det finns flera tillvägagångssätt inom honungsproduktion som inte anses vara bra för bina. Det finns många alternativa sätt att söta maten. Till exempel lönnsirap, dadelsirap och kokosnektar.

BYT ÄGG MOT TOFU

Många som går från en köttbaserad kost till en vegetarisk börjar äta mer ägg, men det går naturligtvis inte om du vill bli vegan. Men du kan byta ägg mot tofu. Om du köper fast tofu kan du göra något som liknar äggröra med den. Och kan du hitta svart Himalayasalt (Kala Namak) går det till och med att få tofuröran att smaka som ägg.

BYT SMÖR MOT OLIVOLJA

Ett riktigt gott bröd med smör är ett av livets små nöjen, men du kan enkelt byta till bröd doppat i olivolja och balsamvinäger. Och passa på att byta från smör till olivolja när du lagar mat också (men inte vid superhöga temperaturer). Det innehåller hälsosamma fleromättade fetter, antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper, i kombination med flera andra hälsofördelar.

BYT KÖTT MOT GRÖNT

Det kan låta uppenbart, men det finns grönsaker och baljväxter med högt proteininnehåll som du bör lägga till i kosten för att säkra att du når dina proteinmål. Till exempel linser, kikärtor och cannelloni-, kidney- och svarta bönor är toppenkällor till komplexa kolhydrater och fibrer (utöver protein). 

Läs artikeln i sin helhet på engelska hos FoodTribe.com.

Related
Articles

Get inspired with out Sproud recipes.

View MoreMore

Join Our Community